Gronkowiec – przyczyny, leczenie, objawy -

Salmonella

To rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae gram-ujemna i należy do grupy względnie beztlenowych. Są chorobotwórcze i powodują ostre zatrucia pokarmowe, wysoka gorączka, dolegliwości żołądkowo -jelitowe, mdłości, wymioty i biegunki. Zdarza się to w zbiorowym żywieniu ( sanatoria, obozy, kolonie itp.). Po zjedzeniu potrawy objawy pojawiają się po 15 – 24 godzinach. Najczęściej nośnikiem w którym dochodzi do rozwoju są zupy, jaja, majonezy, ciasta z bitą śmietaną, lody, przetwory mięsne, tatar, galaretki mięsne, pasztety, pierogi, paszteciki itp. Psucie się posiłków i sprzyjające warunki do rozwoju salmomonelli jest ciepło, wilgoć, brak lodówek czyli złe warunki przechowywania żywności. Salmonella może żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.Może znajdować się w wekach, przetworach domowych, ponieważ mogą żyć i rozwijać się w warunkach beztlenowych.

 

Wszyscy dbamy np. o auto, w nim dokonujemy wymiany oleju, czyszczenia podwozia i silnika, czy robimy gruntowne porządki w domu. Może nadszedł czas na zadbanie o Swój organizm? Każdy myje swoje ciało, włosy, zęby a co z wnętrzem?
(Kliknij w obrazek aby przejść do sklepu)

paragronk

Category: Pasożyty